To živilo jej pogosteje - zmanjšala boš tveganje za zamaščenost jeter, srčni infarkt, sladkorno bolezen in raka

26. 3. 2024
To živilo jej pogosteje - zmanjšala boš tveganje za zamaščenost jeter, srčni infarkt, sladkorno bolezen in raka (foto: Profimedia)
Profimedia

Nanje pogosto pozabljamo, a sončnična semena res lahko kombiniramo v skoraj vsaki jedi ali pa jih zaužijemo samostojno.

Ne le, da bodo sončnična semena prispevala k boljšemu okusu hrane v surovem, praženem, mletem ali stisnjenem (olju) viru, temveč bo prinesel tudi številne koristi za zdravje.

Ne spreglej:

Ta semena so bogata s hranili in antioksidanti, vsebujejo rastlinske beljakovine, vitamin E, minerale, zdrave maščobe in vlaknine. Njihovo uživanje pomaga izboljšati imuniteto in lahko pomaga zmanjšati tveganje za številne kronične bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in debelostjo.

Krepijo delovanje imunskega sistema

Sončnična semena podpirajo imunski sistem z več funkcijami. Imajo naravne protimikrobne, antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki pomagajo pri obrambi pred bakterijami, zaradi katerih lahko zbolite.

Poleg tega so ta semena bogata s selenom in cinkom, ki imata ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema in imata protivnetne lastnosti. Precej majhna porcija oluščenih sončničnih semen, približno 35 gramov, zagotavlja približno 40 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa selena in več kot 13 odstotkov cinka.

Lahko pomagajo pri boleznih srca

Bolezni srca so vodilni vzrok smrti po vsem svetu, na Hrvaškem pa so tudi na vrhu seznama. Poleg redne telesne dejavnosti in opuščanja kajenja je pomemben način preprečevanja te nevarne bolezni tudi zdrava prehrana in tu spet pridejo na vrsto sončnična semena.

Ena izmed raziskav je zaključila, da semena, vključno s sončničnimi semeni, ščitijo zdravje srca s sinergističnimi učinki dobrih maščob, antioksidantov, vlaknin, beljakovin in mineralov. Ta hranila skupaj pozitivno vplivajo na uravnavanje krvnega sladkorja, nadzor krvnega tlaka in vnetja. To je eden od razlogov, zakaj so polnovredna živila, kot so sončnična semena, ki vsebujejo vrsto bioaktivnih spojin, pogosto bolj zaščitna kot posamezna hranila, kot so izolirane vlaknine.

Druga študija je proučevala razmerja med uživanjem semen in dejavniki tveganja za bolezni srca pri skoraj 900 moških in ženskah. Raziskovalci so ugotovili, da so imele ženske, ki so jedle semena enkrat do dvakrat na mesec, vključno s sončničnimi semeni, občutno nižje ravni celotnega holesterola in LDL, znanega tudi kot slab holesterol, v primerjavi s tistimi, ki niso jedle semen. Pri moških niso opazili sprememb. Najnižjo težo pa so imeli moški, ki so zaužili več sončničnih semen. Poleg tega se niti ženske niti moški niso zredili, ko se je pogostnost uživanja semen povečala.

Pomagajo lahko pri obvladovanju sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen poveča tveganje za bolezni srca, kronično ledvično bolezen in izgubo vida, vendar je te zaplete mogoče preprečiti ali odložiti s spremembo življenjskega sloga, ki vključuje hrano, ki jo jemo.

Pregled raziskav je pokazal, da lahko sončnična semena igrajo vlogo pri zniževanju ravni sladkorja v krvi in se lahko uporabljajo za boljše uravnavanje sladkorne bolezni tipa 2, nekateri pa jih imenujejo tudi "superhrana" za to obliko sladkorne bolezni. Znanstveniki tudi poročajo, da bioaktivne sestavine v teh semenih sodelujejo pri boljši regulaciji krvnega sladkorja in zdravljenju inzulinske rezistence.

Lahko zmanjšajo tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter

Brezalkoholno zamaščeno bolezen jeter, znano tudi kot stanje, pri katerem se maščoba kopiči v jetrih, lahko sprožijo debelost, presnovni sindrom in sladkorna bolezen tipa 2. Ena študija je preučila podatke več kot 25.000 odraslih in ugotovila, da uživanje oreščkov in semen je bilo povezano z zmanjšano verjetnostjo razvoja omenjene oblike bolezni jeter.

Ena raziskava je zaključila, da semena, vključno s sončničnimi semeni, ščitijo zdravje srca s sinergističnimi učinki dobrih maščob, antioksidantov, vlaknin, beljakovin in mineralov.

Ena raziskava je zaključila, da semena, vključno s sončničnimi semeni, ščitijo zdravje srca s sinergističnimi učinki dobrih maščob, antioksidantov, vlaknin, beljakovin in mineralov.

Profimedia

Hranilno bogastvo v 35 gramih sončničnih semen

Ta semena so res polna hranljivih snovi, omenjenih 35 gramov tega živila pa vsebuje 165 kalorij, 14,1 grama maščob, sedem gramov ogljikovih hidratov, približno tri grame vlaknin in pet gramov beljakovin. Vitamin E, ki ga vsebuje približno sedem gramov, je vitamin in antioksidant. Ščiti celice pred poškodbami, povezanimi s staranjem in kroničnimi boleznimi. Poleg imunosti to hranilo pomaga tudi pri proizvodnji rdečih krvnih celic in pomaga razširiti krvne žile, da prepreči strjevanje krvi.

Selen, ki ga ima približno 22 mikrogramov, je mineral, ki pomaga pri ustvarjanju posebnih beljakovin, imenovanih antioksidativni encimi, ki podpirajo preprečevanje poškodb celic. Prav tako naj bi lahko preprečil nekatere vrste raka in zaščitil telo pred škodljivimi učinki težkih kovin. Folat, ki ga v tej količini sončničnih semen predstavlja približno 67 mikrogramov, je vitamin B, ki pomaga pri nastajanju DNK, gradnika celic in ustvarjanju novih beljakovin. Potreben je tudi za pomoč pri nastajanju rdečih krvnih celic za preprečevanje anemije. Cink v semenu podpira okus, celjenje ran, strjevanje krvi, delovanje ščitnice in drugo.

Ali obstajajo kakšna tveganja?

Čeprav alergije na sončnična semena niso pogoste, so še vedno možne, poročali pa so tudi o primerih črevesne zapore pri ljudeh, ki so zaužili velike količine sončničnih semen v lupini. Nenazadnje obstaja potencialna nevarnost bakterijske kontaminacije, če sončnična semena kalimo doma. Topli, vlažni pogoji, ki so optimalni za kalitev, so idealni tudi za rast škodljivih bakterij, ki so lahko prisotne v semenu.

Morda te zanima še: V čem je smisel vsega, če na koncu umremo? (+ izjave Slovencev, ki dajo misliti)

Preberi tudi: Kako hitro po carskem rezu lahko imaš spolne odnose? Stroka odgovarja

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja